Onderhoud snijplanken

SNIJPLANKEN

a. Materiaal: hout of kunststof

b. Onderhoud: 1. Dagelijks, 2. Periodiek.

a. Materiaal

Kies je voor hout of kunststof? Aanbevolen wordt te kiezen voor hout. Dat is een natuurproduct en uit oogpunt van hygiëne te prefereren boven kunststof.
Door de chemische samenstelling van hout heeft dit van nature al een reinigende werking doordat hout tannine bevat dat al een deel van de bacteriën doodt die door gebruik op de snijplank komen.
Hout zet uit en krimpt, oppassen dus dat de plank niet krom trekt. Voor het opbergen altijd goed afdrogen en dusdanig opbergen, dat de nerf altijd verticaal staat.
Kunststof heeft die deels zelfreinigende werking niet, integendeel, kunststof sluit de groeven en “bewaart” de bacteriën.

b. Onderhoud.

1. Dagelijks.

Door het gebruik ontstaan groeven in het hout. Door warmte zet hout uit en gaan de groeven verder open.
Goed afspoelen met warm water en schoon borstelen. Gebruik schone borstel en schoon doekje of keukenpapier.
Na snijden van rauw vlees of vis een  on-geparfumeerd en ph neutraal afwasmiddel gebruiken. Goed afdrogen en licht oliën met geur- en smaakloze olie = druivenpitolie (olijfolie koekt en is niet smaakloos).
Houten plank nooit in afwasmachine doen!
Kunststofplank kan wel in afwasmachine maar “bewaart” toch deel van de bacteriën!

2. Periodiek.

Bij voorkeur 1x per kwartaal de houten snijplank grondig reinigen met citroensap of schoonmaakazijn en (zee)zout. Inwrijven met schoon doekje of keukenpapier.
Gedurende 15 minuten in laten trekken en dan met warm water goed afspoelen.
Droog wrijven met schone theedoek of keukenpapier. Hierna de plank inwrijven met  druivenpitolie en laten intrekken. Oliën herhalen tot plank geen olie meer opneemt.
De plank is nu weer klaar voor gebruik in het volgende kwartaal.
Indien deze aanbevelingen worden opgevolgd is een langdurig gebruik van de snijplank verzekerd. Succes!