Recepten


Recept Pesto;

Ingredienten:
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram Pijnboompitten
  • 200 gram verse groene of rode Basilicum
  • 2 eetlepels geraspte Parmazaanse kaas of Pardano (iets minder grof)
  • 2 eetlepels Druivenpitolie
  • Peper en Zout

Werkwijze:
  • Gril in een oven (zonder olie of vet) de pijnboompitten goud bruin. (of in een koekenpan zonder olie of vet)
  • Pel de knoflook en hak in grove stukken.
  • Doe dit met de afgekoelde pijnboompitten en de basilicum in een keukenmachine en maak hier een puree van.
  • Voeg vervolgens de kaas toe.
  • Laat al draaiend de olie er bij.
  • Breng op smaak met eventueel peper en zout.


Mayonaise;

Ingredienten:
  • 2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
  • 3 eetlepels Azijn
  • 4 dl. Druivenpitolie (op kamertemperatuur)
  • Zout, Peper, Mosterd naar smaak
  • Citroensap
  • (voor kruiden-mayonaise verse kruiden bijvoorbeeld dille)

Werkwijze:
  • Doe de eierdooiers, azijn, mosterd en een snufje zout in een komen plaats deze op een vochtige theedoek (Zo verschuift de kom niet tijdens het kloppen met de ene hand en olie toevoegen met de andere hand)
  • Roer met een garde tot een glad mengsel.
  • Voeg nu al (stevig)roerend druppel voor druppel de olie toe tot deze yoghurt dik is.
  • Vanaf dit moment kan de olie er met een dun straaltje aan toegevoegd worden.
  • Proef en maak op smaak met extra zout, peper, citroensap of mosterd.
  • Als de mayonaise te dik is roer er dan op het laatst een eetlepel heet water door.
  • Voor kruiden-mayonaise roer er dan de verse kruiden door en smullen maar